Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Paarden en leiding geven

 1. Startpagina paarden en leiding geven
 2. Leiding geven en natural horsemanship
 3. Leiding geven: jezelf in vraag stellen
 4. Leiding geven: enthousiasme, passie, gedrevenheid
 5. Leiding geven: duidelijkheid en besluitvaardigheid
 6. Leiding geven: creativiteit
 7. Leiding geven: discipline, consequent zijn, doorzetten
 8. Leiding geven: mensen, empathie en veiligheid
 9. Leiding geven: leren leiden, zichzelf leren en anderen leren
 10. Leiding geven: doseren, uzelf overbodig maken, delegeren
 11. Leiding geven: samenwerken en tussen medewerkers staan
 12. Leiding geven: communicatie
 13. Leiding geven: wederzijds respect
 14. Leiding geven: vertrouwen
 15. Tips voor leiders

Een ontmoeting met een paard is onvergetelijk. Waarom eigenlijk?
Omdat paarden onvoorwaardelijk eerlijk zijn. Ze kennen geen scheiding tussen gevoel en daad. Of een paard onzeker of angstig is, vol zelfvertrouwen, ontspannen of juist brutaal, ze vertellen je precies in welke toestand ze zich bevinden en wat ze van je willen.

Je kan bij paarden nooit doen alsof. Ze vragen van ons een rustig, duidelijk zelfvertrouwen. Ze willen dat we consequent zijn. Ze verlangen zowel kracht als mededogen. Kortom, aan paarden moeten we het beste van onszelf geven.
(uit Chris Irwin, Paarden liegen niet)

In september 2002 kreeg ik een werkaanbieding als maatschappelijk werkster in een werkbedrijf. Als verantwoordelijke voor de Dienst Sociaal Beleid zou ik instaan voor het onthaal en de begeleiding van 100 "(arbeids)-gehandicapten". Als kwaliteitscoördinator zou ik mee de dagelijkse werking van het bedrijf helpen bepalen.

Best een functie met een hele verantwoordelijkheid maar ik ging de uitdaging aan en aanvaardde de job. Mijn functie was nieuw in het bedrijf en van de directeur kreeg ik de vrijheid er zelf inhoud aan te geven.

De samenwerking met de directeur verloopt vlot. Hij noemt onszelf "een goed draaiende tandem". We scoren met ons team prachtige economische resultaten, het bedrijf groeit, we kochten een grotere locatie, kozen een nieuwe meer commerciële naam, de resultaten van de audits (controles) van het Ministerie waren schitterend en bovenal waren onze werknemers tevreden over het gevoerde beleid.

Wij hebben dus hard gewerkt de  laatste 6 jaar. Je zal je waarschijnlijk afvragen wat dit met paarden te maken heeft maar daar kwam ik ook pas achter na een diepgaand gesprek met de directeur over ons eigen functioneren in het bedrijf. Tijdens het gesprek stelden wij onszelf in vraag en vroegen wij ons af of wij inderdaad wel zo goed bezig waren. Het was een diepgaande vorm van brainstorming over ons beleid van de laatste jaren.

Na het gesprek kwamen wij tot de conclusie dat wij in al die jaren samenwerking nog nooit zoveel op zo’n korte tijd van elkaar geleerd hadden. De inhoud van ons gesprek bleef bij mij nog lang nazinderen. Ik wil graag verwoorden wat leiding geven in mijn ogen is, en aantonen dat er grote analogieën zijn in de omgang met paarden. Want de omgang met paarden heeft mij ontzettend veel geleerd over leiding geven.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:27u