Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Paarden en mensen met ernstige motorische en meervoudige handicaps

  1. Startpagina paarden en mensen
  2. Paarden en gezondheidsproblemen bij de mens
  3. Paarden en mensen met een handicap
  4. Paarden helpen bij verwerking van tegenslagen
  5. Paarden en mensen met ernstige motorische en meervoudige handicaps

Een zeer droeve gebeurtenis

In ons artikel paarden helpen bij verwerking van tegenslagen hadden we het erover dat het jaar 2000 voor ons zeer noodlottig was. Maar het noodlot trof ons niet alleen. De 10 jarige dochter van onze beste vrienden liep een ernstige hersenbeschadiging op ten gevolge van complicaties na een levertransplantatie.

Het meisje hield er ernstige zintuiglijke en motorische beperkingen aan over. In 2002 brachten zij en haar moeder een revalidatieweek door in de manège "Manège zonder drempels" in Bennekom Nederland. In een huifbed getrokken door twee tinkers genoot zij van de dagelijkse ritjes en verbeterde aldus haar fysieke en mentale toestand.

Ontstaan van het Tinkerbed

 TinkerbedDe moeder van het meisje was enorm enthousiast en sprak ons hierover uitvoerig. Samen besloten wij een gelijksoortig project in België , de vzw “Het Tinkerbed” op te richten. Statuten werden geschreven, infoavonden gegeven, sponsors werden gezocht, paarden aangekocht en getraind, demonstratiedagen ingelast en in 2003 ging “Het Tinkerbed” officieel van start. 

Het Tinkerbed in actie
Het Tinkerbed in actie

Het huifbed is een koets op drie  wielen, getrokken door 2 tinkers. Over de paardenruggen is een zeil gespannen (het zeil raakt de paardenruggen) waarop de patiënt ligt. De paarden bewegen in stap.

Dankzij de warmte en de geur van de paardenlichamen, het geluid van de tikkende hoeven op de straatstenen en de ritmisch schommelende bewegingen, geniet de persoon van een deugddoende massage. Het geeft niet alleen ontspanning, brengt beterschap in hun motoriek, spierspanning, houding en coördinatie maar verhoogt hun bewustzijnsniveau. Een ritje op het huifbed bevordert hun emotioneel welzijn.

Het tinkerbed is een weldaad voor comapatiënten, mensen met een ernstige motorische en/of meervoudige handicap. Bij de praktische uitvoering van het tinkerbed zijn wij nu niet meer betrokken, maar we zijn tevreden aan de wieg te hebben gestaan van een, volgens ons, zeer lovenswaardig initiatief. Ook hier zijn het de paarden die mensen met ernstige beperkingen meer levenscomfort en meer vrijheid geven.

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website www.tinkerbed.be.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:00u