Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Redding van de Lippizaners tijdens Wereldoorlog II

  1. Startpagina verhalen over legendarische paarden
  2. Sergeant Reckless: trots van de marines in Korea
  3. Kluge Hans, Lady Wonder en Beautiful Jim Key: drie echte rekenwonders
  4. Redding van de Lippizaners tijdens Wereldoorlog II

Meer dan 1.000 paarden redden uit de handen van de nazis, is een huzarenstukje dat tot de verbeelding spreekt. Het werd uitgevoerd door Amerikaanse soldaten tijden WOII.

Lippizaners op het Euro muntstuk van 20 cent van SloveniëIedereen kent wellicht de Spaanse Rijschool in Wenen en haar prachtige Lippizaners. Lippizaners zijn warmbloed paarden die van oorsprong uit Lipica komen in het huidige Slovenië. Lippizaners zijn uitgeroepen tot nationaal symbool in Slovenië. Je vindt twee Lippizaners afgebeeld op het Euro muntstuk van 20 cent. In gans de wereld zijn er slechts 3.000 officiëel geregistreerde Lippizaners.

De hengsten zijn vooral bekend om hun prachtige bewegingen, de hogeschool dressuur, de hogeschool sprongen (levade, courbette, capriole).

De Spaanse Rijschool aan het werk

Oorlog

Sinds het ontstaan van de Spaanse Rijschool in Wenen in 1572 zijn de paarden al meermalen moeten geëvacueerd worden voor oorlogen en gevechten. De eerste keren in 1797 en 1805 tijdens de oorlogen van Napoleon.

Later ook tijdens de eerste wereldoorlog in 1915.

De levade

Levade.

Eén van de spectaculairste reddingen van de Lippizaners gebeurde tijdens WOII. Het oppercommando van Nazi Duitsland had de fokmerries in 1942 en 1943 ondergebracht in Hostau in Tsjecho-Slowakije. De hengsten waren in Wenen gebleven. Omdat gevreesd werd dat de merries zouden geslacht worden door de russen om op te eten, en dat de hengsten in Wenen zouden sterven onder de talloze bombardementen, werden twee reddingsacties op touw gezet.

De redding van de hengsten

De eerste redding betrof de hengsten in de Spaanse Rijschool in Wenen. Kolonel Alois Podhajsky, de chef van de Spaanse Rijschool in Wenen, vreesde dat zijn geliefde paarden zouden omkomen tijdens de bombardementen van Wenen en nam contact op met generaal Georges Patton, zelf een paardenliefhebber en ooit nog actief op de Olympische Spelen in de cross-country steeplechase in 1912. Patton kreeg een voorstelling te zien van de Lippizaners en na afloop vroeg Podhajsky aan Patton om de paarden te evacueren. Zo gebeurde het dat de paarden werden geëvacueerd naar St Martin.

De redding van de Lippizaners

Redding van de Lippizaners.

De redding van de stoeterij met merries

De redding van de LippizanersOngeveer terzelfdertijd nam een tankeenheid van het derde leger van de Amerikanen onder leiding van Colonel Charles Reed, de taak op zich om de andere paarden in Hostau in Tsjecho-Slowakije te bevrijden. Het was in de eerste plaats de bedoeling om een 400-tal krijgsgevangenen te bevrijden, maar samen met hen werden in één adem ook 1.200 paarden waaronder 375 Lippizaners bevrijd. Men was immers bang dat de russen de paarden zouden gebruiken om te slachten voor voeding. Amerikaanse soldaten brachten de paarden terug deels onder het zadel, deels in trucks, deels in kuddes.

De terugkeer

De merries werden in 1952 teruggebracht naar de stoeterij in Piber. De hengsten gingen na het herstel van de gebouwen van de Spaanse Rijschool terug naar Wenen in 1955. In 2005 werd de zestigste verjaardag van deze spectaculaire en hoogst ongewone bevrijding gevierd in Amerika, door vertoningen van de Spaanse Rijschool in gans Amerika.

Film

De redding van de Lippizaners werd verfilmd in 1963 door Walt Disney Studios in Miracle of the White Stallions.

Klik hier voor een fragment uit de film

 

Bronnen

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd