Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Sergeant Reckless: trots van de marines in Korea

  1. Startpagina verhalen over legendarische paarden
  2. Sergeant Reckless: trots van de marines in Korea
  3. Kluge Hans, Lady Wonder en Beautiful Jim Key: drie echte rekenwonders
  4. Redding van de Lippizaners tijdens Wereldoorlog II

Dit is een uitzonderlijk verhaal over een uitzonderlijk paard ten tijde van de oorlog in Korea in de jaren 50. Lees dit boeiende verhaal en beluister het lied dat over haar gemaakt werd.

Lied en foto's van Reckless

Fame, een niet al te grote merrie, was het veulen van een renpaard en eigendom van  Kim Huk Moon, een Koreaanse jongeman. Hoewel het paard enorm veel voor hem betekende, moest hij het kort na het uitbreken van de Koreaanse oorlog verkopen. Hoewel het zijn hart brak, verkocht hij het paard voor 250 $ aan enkele mariniers van het tweede regiment, eerste divisie, om met het geld een kunstbeen te kopen voor zijn zus, die haar been kwijt was geraakt door een landmijn.

Fame werd ingelijfd bij het vijfde peloton voor het transport van munitie en vooral om het beruchte 75 mm "Recoilless Rifle" te vervoeren. De bijnaam van dit wapen was "Reckless" (eng. voor roekeloos), en Fame werd prompt herdoopt tot "Reckless".

Reckless aan het werk

Reckless aan het werk.

Reckless ontwikkelde een speciale voorkeur voor de rantsoenen van de mariniers. Eieren, melk, chips, coca cola, bier (zowel uit een helm als uit het glas), koeken... alles ging erin. Reckless liep gewoon rond in het kamp en ging op zijn dooie gemak tussen de mariniers gaan staan als ze een babbeltje aan het slaan waren.

Reckless in het kamp

Reckless in het kamp.

Toen een nieuwe soldaat tijdens zo'n praatje plots Reckless aan zijn kraag voelde knabbelen, begon deze te vloeken en noemde haar een vervelende zeur. Daarop gaf de luitenant van dienst de soldaat onder zijn voeten met de woorden dat Reckless een oorlogsheld was en al meer had gedaan voor het korps dan hij ooit voor elkaar zou krijgen. En aangezien zij hoger in rang stond dan hem (op dat moment had zij de rang van korporaal), zou elke verbale agressie tegenover haar aanleiding geven tot disciplinaire sancties.

Reckless had geleerd munitie te dragen, waaronder het loodzware Recoilless wapen, maar hielp ook bij het aanspannen van draden voor communicatie. Tijdens gevechten wist ze dat ze moest knielen. Zij doorstond verscheidene gevechten, waaronder de bloedige slag van Vegas. Zij moest daarbij vaak het oorverdovende lawaai van het Recoilless wapen doostaan.

Reckless werd aanvankelijk achtergelaten door haar marinier-kameraden, toen deze terug naar huis keerden. Maar Lt. Kol. Andrew Geer, commandant van het tweede bataljon, schreef twee artikels in "The Saturday Evening Post" in de jaren 50 en schreef later ook een boek: "Reckless, the Pride of the Marines." (Reckless, de trots van de mariniers). Daarop werden door de lezers van het blad en haar vroegere kameraden stappen ondernomen om haar naar de USA te brengen. Dit gebeurde kort daarop.

Reckless kreeg een veilige thuis in Camp Pendleton. Bij de voorbereiding van haar terugkeer schreef Geer een brief naar de verantwoordelijke in Washington, met de waarschuwing dat dit niet zomaar een gewoon paard was. Reckless moest met de grootste zorg behandeld worden, en ze moest ingekwartierd worden in de nabijheid van de bevelvoerende officier. Haar "kwartier" (haar verblijfplaats) moest voorzien zijn van de nodige tekens zodat iedereen zou weten dat het hier om sergeant Reckless ging.

Verder schreef Geer dat zij 6 weken zonder hoefijzers moest lopen om dan gekapt te worden en nieuwe ijzers te krijgen. Alleen de beste hoefsmid mocht dit klusje klaren. Reckless had immers een hekel aan klungels, wat door verschillende Koreaanse hoefsmeden op een pijnlijke manier kon bevestigd worden.

Omwille van haar moed en doorzetting werd Reckless gepromoveerd tot de rang van sergeant. Zij kreeg nog drie nakomelingen en stierf in 1968. Er zijn momenteel plannen om haar een standbeeld te geven. Er is ook een lied over haar gemaakt. Zie daarvoor bovenstaande Youtube-video.

Bronnen

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Thursday, January 4, 2018 om 09:41u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd