Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Hoefverzorging bij paarden

  1. Startpagina verzorging
  2. Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
  3. Hoefverzorging bij paarden
  4. Anatomische hoefverzorging
  5. Bij de hoefsmid
  6. Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
  7. Vaccinatie van paarden
  8. Ontwormen van paarden
  9. Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
  10. Hoe was ik een paard?
  11. Giftige planten voor paarden
  12. Bestrijding van vliegen in de stal
  13. Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
  14. Wel of niet een paard een deken om doen?
  15. Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
  16. Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
  17. Handige maattabel voor paardendekens
  18. Interessante literatuur

Om op goede voet te staan met ons paard, is een goede hoefverzorging onontbeerlijk. De hoeven van een paard dragen immers een gewicht van 600 à 700 kilo. Bovendien kan een hoefaandoening traag herstellen want de hoefhoorn groeit gemiddeld maar 7 à 10 mm per maand. Om een totaal nieuwe hoef te ontwikkelen zijn er 12 maanden nodig.

Paarden die onbeslagen in de weide lopen, hebben weinig verzorging nodig. Toch is het ook hier nodig om de hoeven regelmatig na te zien. Er kan immers een steentje tussen de straalgroeven zitten of de hoef kan gescheurd zijn of té lang geworden zijn.

De meeste van onze paarden zijn echter beslagen met hoefijzers en staan het grootste gedeelte van de dag op stal. Weidegang, een goed uitgebalanceerde voeding en veel beweging zijn een noodzaak voor een goede ontwikkeling van de hoeven. De weersomstandigheden spelen ook een grote rol in de conditie van de hoeven. Zowel bij droog als té nat weer moeten we extra aandacht aan de hoeven te besteden.

Een dagelijkse goede hoefverzorging is essentieel want veel problemen aan de hoeven zijn te wijten aan een onvoldoende of  ondeskundige verzorging er van.

Dagelijkse hoefverzorging

Elke dag en zeker voor en na het rijden, dienen de hoeven met een hoefkrabber te worden uitgekrabd. Krab met de hoefkrabber steeds van de hiel naar de teen toe. Mocht het paard schrikken en plots zijn voet op de grond zetten, dan kan de scherpe punt van de krabber nooit diep in de voet terecht komen. Gebruik nooit dezelfde hoefkrabber bij verschillende paarden. Dit om te vermijden dat we besmettingen van het ene paard over brengen naar het andere.

Vooral de straalgroeven dienen zorgvuldig uitgekrabd en met een borsteltje gereinigd te worden. Mocht de straalgroeve bloeden na het uitkrabben dan moet je steeds de hoef ontsmetten met jodiumtinctuur. Bacteriën nestelen zich vlug in deze omgeving.

Soms kan het gebeuren dat een paard tijdens het reinigen van de hoeven zijn voet haastig wegtrekt of zelfs stampt (zie ook rubriek rotstraal bij paarden). Dit is dan meestal een signaal dat de onderliggende huidlaag gevoelig is en het paard een te weke straal heeft. Raadpleeg in dit geval steeds de dierenarts of een hoefsmid. Zij kunnen vaststellen of het paard rotstraal heeft. Een paard met een gezonde hoef, zal nooit verschrikt reageren op het diep uitkrabben van de straal.

Maak er een gewoonte van om minstens 1 keer in de week de onderkant van de hoeven met water waaraan een geutje bleekwater is toegevoegd, met een borstel goed te kuisen en eens grondig na te zien. Bleekwater ontsmet en verhardt de straal en zo krijg je een beter zicht op de kwaliteit van de straal. Het geven van een waterbad zou trouwens voor de volledige hoef ideaal zijn om vocht in te brengen. Hierover zijn de meningen echter verdeeld. Wekelijks kan ook de onderkant van de hoef ingesmeerd worden met bruine hoefteer, ter preventie van rotstraal. Vooral bij paarden die er gevoelig voor zijn, kan dit nuttig zijn.
Reinig niet alleen de onderkant maar inspecteer ook de hoeven op barsten of scheuren.

De hoeven van de paarden die veel tijd op stal doorbrengen zijn meestal droog. Je kan de hoeven invetten of oliën wat er bovendien heel verzorgd uit ziet . Er zijn verschillende soorten op de markt , doorschijnend vet, zwart vet en allerlei oliën. Deze producten trekken echter niet zelf in de hoef maar zorgen ervoor dat het aanwezige vocht in de hoef blijft. Hoefvet zou beschermend zijn en olie meer vochtinbrengend. Maar belangrijk hierbij is dat hoefvet of hoefolie nooit op een droge hoef mag aangebracht worden. De hoeven worden dan alleen maar droger doordat ze afgesloten worden voor het vocht. Beter is dus ze te behandelen na ze eerst bevochtigd te hebben.

Het is ook noodzakelijk om dagelijks de hoeven na te kijken om te zien of er geen ijzers los zitten en of er geen nagels verder uitsteken dan normaal. Om de 6 à 8 weken dient de hoefsmid langs te komen om de hoeven op maat en in model te kappen. De hoorn groeit gewoon door en het hoefijzer kan in de hoef komen te zitten.

Voel ook dagelijks aan de hoef. Als de kroonrand of de hoef warm aanvoelt of een zwelling vertoont, is het best de hoefsmid of de dierenarts te raadplegen.

Verzorgingsproducten

We sommen hieronder de meest gebruikte verzorgingsproducten op. Het is echter raadzaam niet zelf te gaan dokteren en contacteer vooraf steeds de hoefsmid of de dierenarts. Onze bedoeling is slechts U te laten kennis maken met de verzorgingsproducten die er bestaan. Vooral het toedienen van aminozuren en het gebruik van hoefversteviger en straalbeschermer gebeurd liefst in overleg met een deskundige op dit vlak.

Bleekwater

Toevoegen op een halve emmer water om wekelijks de onderkant van de hoeven te reinigen. Werkt ontsmettend en verhardt de straal.

Jodiumtinctuur

Jodiumtinctuur dient men steeds bij de hand te hebben. Het ontsmet en heeft bovendien een drogend effect.

Isobetadine

Isobetadine heeft dezelfde eigenschappen als jodiumtinctuur maar is minder geconcentreerd.

Hoefvet

Hoefvet wordt aangebracht niet enkel om uitdroging van de hoeven te vermijden maar ook omdat de paarden er netjes zouden uitzien voor de wedstrijd of de keuring. Naargelang de kleur van de hoeven kan men kiezen voor vet met of zonder kleurstof. Hoefvet kan van  plantaardige of dierlijke afkomst zijn. Hoefvet wordt gebruikt om te voorkomen dat de hoeven uitdrogen. Doch meestal wordt dit product verkeerd gebruikt. Hoefvet legt een laagje op de hoefhoorn zodat het vocht niet uit de hoeven kan. Rechtstreeks op droge hoeven aangebracht, verhinderen ze echter dat de hoeven nog vocht kunnen opnemen. Opletten dus, enkel aanbrengen op vochtige hoeven!

Hoefolie

Hoefolie is gemakkelijker op de hoef aan te brengen. Meestal wordt hoefolie verkocht met een bijhorende kwast. Olie trekt vocht aan, zorgt voor een goede opname van vocht en houdt het vocht in de hoef langer vast. Het zou beter in de hoef dringen dan teer. Ook enkel aan te brengen op een vochtige hoef.

Laurierzalf

Laurierzalf en het inmasseren ervan op de kroonrand (rand tussen hoef en beharing van het been) stimuleert de groei van de hoefhoorn.

Hoefteer

Hoefteer heeft vooral een ontsmettende werking maar mag enkel gebruikt worden op een gezonde hoef. Hoefteer zorgt er bovendien voor dat er niet téveel vocht in de zool trekt. Vooral bij paarden die veel op stal staan, voorkomt deze ondoordringbare teerlaag dat de hoef teveel in contact komt met urine of mest. Door het aanbrengen van de hoefteer blijft de zool dus droger en de straal sterk.

Egyptische zalf

Egyptische zalf is een ontsmettende en opdrogende zalf. Deze kleverige zalf is bij koude zeer moeilijk uitsmeerbaar is. Dit product moet dagelijks aangebracht worden bij rotstraal.

Vitrioolzalf

Deze zalf wordt eveneens gebruikt om te ontsmetten en te drogen maar zou nog een beter effect hebben. Bovendien is deze zalf gemakkelijker aan te brengen dan de Egyptische zalf. 

Hoefversteviger

Hoefversteviger brengt men aan op de onderste rand van de hoef tot maximum 1 cm boven de gaten waar de hoefsmid de nagels heeft ingeslagen. Nooit aanbrengen tot de kroonrand en eveneens niet op de straal.

Straalbeschermer

Straalbeschermer brengt men aan op de zool van de voet waar de straal zich bevindt. Het droogt en ontsmet de straal zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen.

Aminozuren

Aminozuren zijn ook voedingssupplementen, vooral methionine, het mineraal zink en zwavel zouden van belang zijn voor de vorming van gezonde hoefhoorn.

Biotine

Biotine is een voedingssupplement dat er voor zorgt dat de gevormde hoefhoorn gezond en sterk is. Dit is een product dat vooral wordt toegediend bij broze en brokkelige hoeven. De hoeven groeien hierdoor niet sneller maar de kwaliteit van de hoorn verbetert. Biotine moet minimum 6 maanden gegeven worden. Het poeder (zou ook in vloeibare versie bestaan en dit zo nog beter door het lichaam opgenomen worden) wordt gemengd door het krachtvoer (zie ook rubriek hoefproblemen bij paarden) en zorgt bovendien voor een glanzende vacht. Om vast te stellen of de biotine zijn werk reeds gedaan heeft, kijk je naar de kwaliteit van de hoef vanaf de kroonrand.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:17u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd