Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Vaccinatie van paarden en pony's

 1. Startpagina verzorging
 2. Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
 3. Hoefverzorging bij paarden
 4. Anatomische hoefverzorging
 5. Bij de hoefsmid
 6. Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
 7. Vaccinatie van paarden
 8. Ontwormen van paarden
 9. Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
 10. Hoe was ik een paard?
 11. Giftige planten voor paarden
 12. Bestrijding van vliegen in de stal
 13. Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
 14. Wel of niet een paard een deken om doen?
 15. Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
 16. Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
 17. Handige maattabel voor paardendekens
 18. Interessante literatuur

Toen wij Icarus aankochten waren we niet vertrouwd met de medische verzorging van een paard. Slapeloze nachten hebben we gehad over deze aankoop. Nee, niet dat we twijfelden over de aankoop op zich maar over de verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt. Gelukkig waren we gestald bij iemand die al 22 jaar in het vak zat en ons steeds met raad en daad heeft bijgestaan. Alles noteerde ik, en voegde het zorgvuldig bij Icarus zijn KWPN pasport. (zie ook rubrieken over: peesontsteking, mok, verkoudheid, koliek) Ik wilde voorbereid zijn mocht de deskundige hulp wegvallen. Dat voorkomen beter is dan genezen zal iedere paardenliefhebber wel beamen. Het bespaart het paard heel wat ellende, moeizame verzorging en het kost vaak veel geld.

Waarom vaccineren?

Door uw paard of pony te vaccineren voorkom je problemen in de toekomst. Door de vaccinatie of inenting is het paard beschermd tegen besmettelijke ziekten. Je bespaart het paard aldus onnodig lijden en je vermindert ook het risico dat ziektekiemen in de stallen circuleren en overgedragen worden op andere paarden. De kans dat de ziekte uitbreekt daalt hierdoor. Vaccinatie is dus een preventieve behandeling om het paard te beschermen tegen besmettelijke ziekten en ter voorkoming van overdracht van deze ziekte naar andere paarden.

Hoe gebeurt vacinnatie of inenting?

De dierenarts geeft het paard een inspuiting. Deze wordt meestal in de hals gegeven en is vrijwel pijnloos. Deze inspuiting bevat een sterk verminderde onschadelijke vorm van een bacterie of virus, net genoeg om het paard of pony niet ziek te maken. Door het paard in contact te brengen met deze ziekteverwekkers verhoogt men het dier zijn weerstand. Het paard zal dan antistoffen aanmaken. Mocht de ziekte toch uitbreken dan heeft het gevacineerde paard reeds voldoende afweercellen of beschermende antilichamen gevormd zodat het niet meer ziek wordt. Omdat deze antilichamen met de tijd echter opnieuw verzwakken dient het paard op geregelde tijdstippen terug ingeënt te worden.

Waartegen vaccineren?

Influenza of paardengriep

Influenza bij paarden wordt veroorzaakt door influenzavirussen. De paardengriep kan zich heel snel verspreiden en het is bijgevolg noodzakelijk dat alle paarden hier tegen gevaccineerd worden om een epidemie te voorkomen. De influenzavirussen verspreiden zich door direct contact tussen de paarden en via de uitgeademde lucht (het virus komt binnen via de neus). Het virus kan dus overgedragen worden door de paarden zelf maar ook door de mensen via kleding of borstels. Van zodra een paard in contact is geweest met het virus, kan het al na 2 tot 3 dagen ziek worden. De jongst en de oudste paarden zijn het meest vatbaar voor dit virus.

Het virus veroorzaakt een infectie van de bovenste luchtwegen en de longen.
De eerste symptomen zijn koorts, droge hoest en een witte neusuitvloei. Later merkt men een etterige en slijmerige neusuitvloei, verminderde eetlust, verminderde prestatie (stijf in de bewegingen) en vermagering. De algemene toestand van het paard is verzwakt (zwakke spieren) en het gedraagt zich loom. De ziekteverschijnselen zijn dus vergelijkbaar met een griep bij ons. De paardeneigenaar heeft er alle belang bij de dierenarts te waarschuwen om erger te voorkomen.

De behandeling

Het paard zal medicamenteus behandeld worden, geïsoleerd worden van de rest en de nodig rust voorgeschreven worden. Na 2 à 3 weken zal het paard genezen. Er kunnen echter wel zware complicaties optreden zoals hartproblemen en chronische bronchitis. Een influenzainfectie kan het overlijden van het paard tot gevolg hebben.

Net zoals de griep bij de mensen treden er elk jaar opnieuw andere varianten van dit influenzavirus op. De dierenarts is hiervan op de hoogte, volgt deze evolutie en zal daarom een goed en regelmatig aangepast vaccin inspuiten.

De basisvaccinatie bestaat uit 2 inspuitingen met 4 à 6 weken tussentijd. Daarna zal de vaccinatie om de 6 maand of jaarlijks herhaald worden. Indien je paard in een manege staat of je regelmatig op wedstrijd gaat, is een halfjaarlijks inspuiting geen overbodige luxe.

Het veulen is de eerste maanden, dankzij de moedermelk, beschermd. Op de leeftijd van 4 maanden dient ook het veulen een vaccin te worden toegediend. Heeft echter de moeder geen vaccin gekregen dan moet men de vaccinatie laten doen op de leeftijd van 2 maand, want de griep kan voor een veulen dodelijk zijn.

Tetanus of klem

Tetanus of klem bij paarden of pony’s wordt veroozaakt door een bacterie. Paarden zijn zeer gevoelig voor deze bacterie omdat ze overal in de grond, op iedere mesthoop, op verroest ijzer (hooivork) voorkomt. De bacterie leeft in de darmen van het paard en is bijzonder resistent. De paarden kunnen er van sterven.

De bacterie komt het lichaam binnen via een wonde, een diepe steekwonde (nageltred), brandwonden of via een darmwandinfectie.

De bacterie vermenigvuldigt zich en produceert een gif dat via de zenuwen en het ruggemerg de hersenen aantast. Het gevolg hiervan is een pijnlijke kramptoestand in de spieren over het gehele lichaam. Eens het paard in contact gekomen is met deze bacterie is de incubatietijd (tijd van besmetting tot ziek worden) 4 dagen tot 4 weken.

De eerste symptomen zijn het uitpuilen van het derde ooglid (naast een boven- en onder-ooglid hebben paarden een derde ooglid dat werkt vanuit de binnenste ooghoek) en stijve bewegingen. Als het paard in rust staat vertoont het een typische houding. De oren rechtop gericht, angstig hoofd door spieren die verkrampen of verlammen en een omhoog gedragen staart. In een verder stadium verstijven de kaken zodat het paard niet meer kan kauwen of slikken. Door het verstijven van de spieren zal het paard gestrekte benen hebben, het kan niet meer stappen en zal uiteindelijk omvallen. Ook is verstikking mogelijk door verstijving van de tussenribspieren. Tenanus bij paarden loopt meestal fataal af en dus is een inenting van levensbelang.

De basisinenting bestaat uit 3 inspuitingen. De tweede inspuiting wordt met een tussentijd van 4 à 6 weken gegeven. Een derde inspuiting wordt toegediend na 6 maanden tot 1 jaar na de tweede. Daarna is het raadzaam om jaarlijks de vaccinatie te herhalen. De vaccinatie tegen tetanus mag samen met het griepvaccin worden toegediend. 

Indien het paard zich echter tussentijds ernstig verwondt, zal de dierenarts voor alle zekerheid ook nog eens een antitetanus serum inspuiten. Dit serum werkt echter maar 21 dagen en vervangt dus geenszins de jaarlijkse vaccinatie.
Veulens zijn de eerste 4 maanden, via de moedermelk, beschermd (als de moeder ingeent is 1 tot 3 maand voor de geboorte van het veulen.

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Een paard wordt besmet door het virus via direct contact tussen de paarden zelf (paarden die hoesten of snot hebben) of door contact met de mens (kledij, handen). Eenmaal in open lucht is het virus vrijwel snel ten dode opgeschreven maar eenmaal in het paardenlichaam, blijft het virus aanwezig en zal het af en toe de kop opsteken als de weerstand van het paard vermindert of bij stress (cfr de herpesvirus die koortsblaasjes veroorzaakt bij de mens. De koortsblaasjes treden op bij vermoeidheid en verminderde weerstand). Er zijn verschillende varianten van het virus bij paarden gekend. Een totale bescherming geven is bijna onmogelijk doch door vaccinatie zijn de gevolgen van een besmetting later zeker minder erg.

Rhinopneumonie veroorzaakt ademhalingsproblemen (vergelijkbaar met influenza), zenuwaandoeningen en kan abortus, ziekte of dood bij pasgeboren veulens als gevolg hebben. De symptomen zijn koorts, droge hoest, neusvloei (eerst helder daarna etterig, stinkend en grijsgeel van kleur), verminderde eetlust en zwelling van de klieren in de hoofd en de hals.

De infectie komt vooral voor in het najaar en in de winter en het paard kan gedurende drie maanden ziek zijn. Om een epidemie te voorkomen is een vaccinatie van alle paarden van de stal aangewezen. De basisvaccinatie bestaat uit 2 inspuitingen met een tussentijd van 4 weken en een herhaling om de 6 maand. De vaccinatie kan tegelijk gebeuren met de vaccinatie tegen griep/klem.
Drachtige merries worden tijdens de dracht 3 x gevaccineerd (op 3-5-7 maanden dracht).

Droes

Droes wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie die zich in de bodem bevindt. Eens een weide is bewoond door deze bacterie blijft ze gedurende 3 jaar besmet. Droes is erg besmettelijk en verspreidt zich enorm snel in de stal door direct contact tussen de paarden en indirect contact met de mens. De bacterie kan 8 weken overleven buiten het lichaam van het paard. Door deze bacterie kan het paard erg ziek worden want ze nestelt zich in de lymfeknopen aan het hoofd van het paard. Daar vormt de bacterie een abces vol etter, dat zowel naar buiten als naar binnen kan uitbreken. Bij het uitbreken naar binnen kan de bacterie via etter de vitale organen gaan beschadigen. Het paard kan slechts eenmaal in zijn leven droes krijgen.

De symptomen van droes zijn gezwollen klieren ter hoogte van de kaken, koorts, hoesten en snot en het paard kan moeilijk ademen.

De vaccinatie tegen droes kan worden toegepast bij het veulen vanaf 4 maand. De vaccin wordt aan de binnenkant van de lip ingespoten. De eerste vaccinatie veroorzaakt meestal een kleine puist en/of zwelling van de lip of de mond. Dit zou niet pijnlijk zijn voor het paard. Wel is het zo dat sommige paarden het bit tijdelijk niet verdragen. Bij een volgende inenting zal het zwellingsproces steeds afnemen.

De basisvaccinatie bestaat uit 2 inspuitingen die met een interval van 4 weken worden toegediend. Paarden met een hoger besmettingsrisico krijgen nog een inspuiting na 3 maanden. Het herhalingsvaccin dient om de 6 maanden te gebeuren.

Schimmel

Schimmel bij paarden wordt verspreid door het overbrengen van de sporen van de schimmel. Schimmel verspreidt zich door direct contact tussen de paarden maar ook door contact met de mens (kledij, handen, borstels, dekens..). De schimmelinfectie is zeer hardnekkig, moeizaam te genezen en bovendien ook besmettelijk voor de mens (katharinawiel). De schimmelinfectie doet zich voornamelijk in de winter voor.

De symptomen zijn bultjes (lijken op insectenbeten) op de huid van het paard waarvan de haren wat open staan, schilferige korstjes en uiteindelijk ronde kale plekken op de huid.

De behandeling is zeer intensief en van lange duur omdat de sporen nog lang aanwezig zijn op het paard en in de stal (zie rubriek schimmel bij paarden). Het curatief (genezend: het paard is al besmet en ziek) toedienen van een vaccin verkort het genezingsproces en geeft het paard gedurende 9 maanden bescherming.

De inenting kan ook preventief (voorkomend: het paard is nog niet besmet en ziek) gegeven worden.

De basisvaccinatie gebeurt door 2 inspuitingen met Insol - Dermaphyton die met een tussenperiode van 2 weken wordt gegeven.

Vaccinatie voor paarden is dus wel degelijk noodzakelijk. Voor een wedstrijdpaard en in sommige manèges is het griep/tetanus vaccin verplicht. Voor de andere paarden betekent vaccineren een veiligheid. Het kost natuurlijk wat geld doch dit is niets in vergelijking met de behandelingskosten van een besmet paard. Het toedienen van de bovenvermelde vaccins bespaart ons heel wat ellende: het moeten missen van rijplezier, een grotere tijdsinvestering in de verzorging van het zieke paard en last but not least een soms groot financieel én emotioneel verlies. Doen dus, bespaar op andere paardenartikels maar niet op de gezondheid van je trouwe viervoeter!

Laat uw dierenarts een vaccinatieschema opstellen en volg dit schema zonder onderbreking op. Enkel dan kan met succes gesteld worden dat preventieve vaccinaties veel paarden- en ruiterleed kunnen besparen
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:17u