Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?

 1. Startpagina verzorging
 2. Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
 3. Hoefverzorging bij paarden
 4. Anatomische hoefverzorging
 5. Bij de hoefsmid
 6. Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
 7. Vaccinatie van paarden
 8. Ontwormen van paarden
 9. Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
 10. Hoe was ik een paard?
 11. Giftige planten voor paarden
 12. Bestrijding van vliegen in de stal
 13. Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
 14. Wel of niet een paard een deken om doen?
 15. Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
 16. Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
 17. Handige maattabel voor paardendekens
 18. Interessante literatuur
 • De maat van het paardendeken is uiteraard van het grootste belang. Kies liever een ruimer deken dan een te klein deken om kale plekken en drukplekken in de vacht of op de huid te vermijden. Zie rubriek Handige maattabel voor paardendekens.
 • Het is van belang om na te gaan uit welk materiaal het paardendeken gemaakt is.
 • Een paardendeken krijgt in de loop van zijn levensduur nogal wat te verduren van onze lieverdjes. De sterkte en de zwaarte van het materiaal wordt uitgedrukt in Denier.
 • Hoe hoger het cijfer, hoe steviger het deken (vanaf 600 Denier is een deken sterk, dekens tussen 1200 tot 1800 Denier zijn zeer sterke dekens).  Dit bepaalt uiteraard de prijs van het paardendeken maar geloof mij: goedkoop is meestal dure koop want vaak is het deken niet meer te herstellen.
 • De dikte van de vulling van het deken  is het van belang bij de aanschaf van een winterdeken.  De dikte van de vulling drukt men uit in Polyfill waarde. Hoe hoger deze polyfill waarde, hoe warmer voor het paard. Dekens met een minimiem vulling (100) of een medium deken (200) doe je aan in het vroege najaar. Dekens met dikkere vulling (300 en meer) zijn ideaal voor putje winter.
 • Het is dan ook van belang dat een paardendeken een speciale coating heeft. Deze coating beschermt het paardendeken tegen regen en/of vuil. Een teflon coating biedt een uitstekende bescherming tegen zowel regen als vuil. Het zijn dan ook meestal de duurdere paardendekens die een teflon coating hebben.
 • Let bij de aanschaf van een combinatiedekens (3 in 1) wel dat deze afzonderlijke dekens ook over afzonderlijke kruissingels beschikken zoniet kan je ze niet apart gebruiken. Ze dienen dan steeds gecombineerd te worden.
 • Zijn de kruissingels van een paardendeken elastisch dan betekent dit een meerwaarde voor het paardendeken. Opgelet: bij goedkope paardendekens zijn deze riemen niet elastisch!
 • Gevolg: het paard kan zich kwetsen of, wat meestal het geval is, de riem scheurt af en trekt ook zo het deken mee in de vernieling. De elastische riemen geven mee als het paard zich gaat rollen waardoor het paard zich niet kan kwetsen en het deken niet kapot getrokken zal worden.
 • Handig zijn ook de speciale plooien of een loopsplit in het paardendeken aan het voorbeen van het paard waardoor het paard vrij en soepel kan bewegen.
 • Dat het deken voorzien is van een dubbele borstsluiting en een borstvoering is dan weer voordelig tegen het schuren van de huid.
 • Ook een zachte schoftbeschermer is een pluspunt.
 • Let ook op de afwerking van het deken: naadloze rug, laag aangezette kruissingels welke door de deken heen sluiten, afneembare elastische bilkoorden, staartflap.

Zie ook de rubrieken wat kost de verzorging van een paard? en
hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:17u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd