Wel of niet een paard een deken om doen?
- Startpagina verzorging
- Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
- Hoefverzorging bij paarden
- Anatomische hoefverzorging
- Bij de hoefsmid
- Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
- Vaccinatie van paarden
- Ontwormen van paarden
- Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
- Hoe was ik een paard?
- Giftige planten voor paarden
- Bestrijding van vliegen in de stal
- Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
- Wel of niet een paard een deken om doen?
- Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
- Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
- Handige maattabel voor paardendekens
- Interessante literatuur
Onze paarden gaan in de winter op stal en hoewel wij een gans gamma dekens voor onze paarden hebben, doen wij ze de laatste jaren geen dekens meer om.
Onze paarden verblijven in een privé-stal en 's winters is de buitenpiste niet steeds berijdbaar. Onze paarden worden dus zelfs niet wekelijks bereden en dus vinden wij dat onze viervoeters geen jas aan moeten. Wij laten de natuur zijn gang gaan.
Een andere reden is dat wanneer ze in het vroege voorjaar enkele uurtjes naar buiten gaan, ze dan meestal met hun deken om beginnen te stoeien dat het geen naam heeft. Resultaat: onder het deken gaan ze erg zweten en dan lopen ze zo rond tot wij na ons werk langs komen. Ook heb je veel kans dat je mooie dekens er in flarden aan hangen, en dat ze er zich aan gekwetst hebben. Nee, om deze reden doen wij hen geen dekens meer om.
Een paard dat dagelijks bereden wordt, kan wel best een deken om. Door de dagelijkse arbeid geraken ze vlugger bezweet en tot ze opgedroogd zijn, lopen ze de kans om verkouden te worden.
Bij dagelijkse arbeid van het paard is het zelfs nuttig het paard te scheren en dan moet het zeker een deken om. Maar laten wij je keuze niet bepalen en oordeel zelf...
Een paard beschikt dus over een heel ingenieus systeem om zijn normale lichaamstemperatuur onder controle te houden (zie rubriek hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur).
De dikke wintervacht, een bijkomende isolatielaag van lucht tussen de haartjes, ingetrokken bloedvaten, meer gaan bewegen, de huid doen trillen en het huidvet zorgen dat het paard binnen de comfortzone van een temperatuur tussen -8 en +20 Celsius geen extra middel (zijnde een paardendeken) of geen bijkomende energie nodig heeft om zijn normale lichaamstemperatuur te behouden.
Bij warm weer gaat het paard zweten, de bloedvaten vergroten en gebeurd dan net het omgekeerde in het paardenlichaam.
In de zomer wanneer het paard te warm heeft, gaat het meer drinken, koelt het af door te zweten, de bloedvaten vergroten en worden naar het huidoppervlak gebracht.
In de natuur hebben paarden het dus zelden te kou of te warm. De problemen beginnen als de mens er zich mee gaat moeien. Het paard staat op stal en moet plots 1 uur hard presteren. Dit kan tot gevaarlijke situatie lijden.
Tips om te vermijden dat je paard ziek wordt
- Probeer het paard zo lang mogelijk uit te stappen na de arbeid en doe het dan een zweetdeken om.
- Indien je beschikt over een solarium zet het paard er dan eens onder.
- Voor een actief sportpaard is het dus raadzaam om een deken op te leggen.
- Hou het hoe dan ook onder controle en tracht voldoende kennis en inzicht te vergaren over de verschillende soorten dekens. Dit met het oog op het comfort van het paard en om het zo aangenaam mogelijk te maken voor het paard. Zie rubriek Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken? Zie ook rubriek wat kost de verzorging van een paard?
Kies je voor een deken: voel regelmatig of je paard het er niet te warm onder heeft. Doe regelmatig het deken eens af. Zo zie je ook of je paard niet te dik wordt tijdens de winter.
Gaat je voorkeur uit naar dekenloos: kijk dagelijks naar je paard, zo zie je al vlug hoe het zich gedraagt en of het zich comfortabel voelt.
Ook oudere of zieke paarden verdienen onze bijkomende aandacht omdat ze minder energiek zijn en de wintervacht soms minder dik is.
Gouden tip
Geef in de winter extra ruwvoer (hooi en stro) bij zodat het paard zich beter warm kan houden. Krachtvoer draagt minder bij tot het op peil houden van de lichaamstemperatuur.
Voorzie voldoende water (40 à 50 liter per dag) en zorg dat het niet bevriest. Controleer dit meermaals per dag om risico op verstoppingskoliek te vermijden.
Een paard dat niet beschikt over voldoende water, zal ook minder gaan eten en kou krijgen.
Koliek voorkom je door voldoende water te voorzien en water ter beschikking te stellen van ongeveer 15° à 20° Celsius.
Hou vooral de oudere paarden in het oog want door hun verminderde spijsvertering, lopen zij het grootste risico om slachtoffer van verstoppingskoliek te worden.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd