Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Vorige pagina

Wratten

 1. Startpagina virusinfecties van de huid van het paard
 2. Wratten
 3. Exanthema coitale
 4. Sarcoïden

Wat zijn wratten?

Wratten op de neus van het paardWratten zijn verdikkingen van de huid die lijken op tumoren maar die ontstaan door een infectie met het Papiloma virus.
Eens een paard besmet met het Papiloma virus kan het nog zo’n 2 à 3 maand duren (incubatieperiode) vooraleer de wratten de kop op steken.
Wratten bij een paard zijn niet besmettelijk voor de mensen maar wel voor andere paarden. Ook kan een mens met wratten dit niet overbrengen op het paard.

Voorkomen

 • Wratten komen meestal voor in de zomer bij jonge paarden (tussen de 1 en de 3 jaar). De reden hiervoor is dat het afweermechanisme van deze jonge paarden nog niet voldoende ontwikkeld is om het Papiloma virus te verslaan.
 • Soms wordt een veulen zelfs geboren met wratten. De besmetting werd dan door de merrie via de baarmoeder op het veulen overgebracht (congenitale papilomatose of congenitale papilomen).
 • Paarden met een verminderde weerstand zouden gevoeliger zijn voor het virus.

Bij paarden die lijden aan de ziekte van Cushing (zie rubriek ziekte van Cushing of hirsutisme bij paarden) kunnen de wratten zich zeer snel gaan uitbreiden.

 • Bij volwassen paarden of oudere paarden komen wratten meestal voor op de penis of op de schaamlippen. Deze wratten zijn vaak hardnekkiger, breiden snel uit en blijven dus jaren of zelfs levenslang aanwezig.

Wratten op de borst van het paardSymptomen

 • De wratten komen meestal voor op de neus, de oren en de lippen van het paard. (zie ook de rubriek oorschelp verhoorning)
 • Soms op de onderbenen of op de geslachtsdelen van het paard.
 • Vaak ontstaan er meerdere kleine wratten. Soms zie je  enkele grote wratten met een doorsnee van enkele centimeters. Wratten breiden zich al snel uit tot enkele tientallen kleine exemplaren.
 • Het oppervlak van een wrat is onregelmatig van vorm, ruw en bloemkoolachtig van structuur.
 • De kleur is meestal roze of grijsachtig.
 • Wratten groeien vaak gedurende 3  tot 4 maanden.
 • Na deze periode verdwijnen ze spontaan omdat het paard voldoende afweer tegen het Papiloma virus heeft opgebouwd.

Oorzaak en verspreiding

De oorzaak van het ontstaan is dus het Papiloma virus.

Een paard wordt besmet met dit virus door direct contact met een reeds besmet paard of via borstels, onderleggers en dekens.

Het Papiloma virus komt in het paardenlichaam via kleine wondjes of schaafplekken.

Diagnose

De dierenarts stelt de diagnose aan de hand van de uitwendige symptomen.

Behandeling

Een eigenlijke behandeling voor wratten is niet echt noodzakelijk omdat ze meestal na verloop van tijd spontaan verdwijnen.

Wratten zijn een cosmetisch probleem waarmee de eigenaars niet altijd gelukkig zijn.

Wratten zijn voor het paard niet pijnlijk. Indien wratten voorkomen op plaatsen waardoor het paard er toch last van heeft, kunnen ze worden weggesneden, kan men ze gaan bevriezen met vloeibare stikstof (cryochirurgie) of verwijderen via laserbehandeling.

Mocht de wratten toch ontstoken raken of de huid door het kopstuk beschadigd worden dan volstaat het om een verzorgende wondzalf aan te brengen.

Preventie

 • Hou besmette paarden weg van de andere paarden. Vermijd contact.
 • Zorg voor een uitgebalanceerde voeding, een regelmatige ontworming en vaccinatie van je paard.
 • Controleer dagelijks de wratten vooral tijdens de zomer bij hoge temperaturen en wanneer er meer insecten zijn. Dit om secundaire infecties te vermijden of snel te kunnen behandelen.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:23u