Vorige pagina
Vocht in Muren en Kelder en de Invloed op de Gezondheid
- Startpagina gezondheid in de woning
- Vocht in Muren en Kelder en de Invloed op de Gezondheid
- Recht op Gezonde Binnenlucht volgens de WGO
- Welke Criteria bepalen de Gezondheid Binnenshuis?
- Welke Factoren bepalen de Gezondheid Binnenshuis?
- Praktische Tips voor het Verluchten van de Woning
- Scheikundige Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis
- Fysische Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis
- Biologische Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis
Vochtproblemen in de woning vormen een risico voor de gezondheid van zijn bewoners. Er is enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen vochtige woningen en gezondheid. Vooral allerlei astmatische aandoeningen staan in nauw verband met vochtige woningen.
Schimmels, huisstofmijten en zilvervisjes voelen zich zeer goed thuis op vochtige muren. Maar het zijn net die beestjes die allergische stoffen (allergenen) verspreiden.
Het is dus zeer belangrijk om naar de oorzaak van de vochtproblemen te zoeken en het probleem bij de wortel aan te pakken. Er zijn tegenwoordig zeer veel gespecialiseerde firma's die vochtproblemen in huis kunnen oplossen.
Oorzaken van Vochtproblemen
Bouwvocht
In de eerste 18 maanden na de bouw van een woning is er sprake van bouwvocht. Al het water dat in de woning is binnengekomen via regen tijdens de bouw, maar ook via de bouwproducten zelf (mortel, plakwerk), moet de woning ook weer kunnen verlaten. Het heeft dus tijd nodig om op te drogen. Tijdelijk kunnen er dus vochtproblemen zijn, vooral als er te weinig geventileerd wordt.
Opstijgend vocht, bodemvocht
In oudere woningen, of wanneer de fundering onoordeelkundig is aangebracht, kan er een vochtprobleem ontstaan doordat de droge bouwstenen water optrekken uit de grond. Droge funderingen en stenen zijn als een spons voor het water in de grond als er geen afscherming is aangebracht. Bij oudere woningen zal het inkappen van de muren en het aanbrengen van een bescherming net boven de grond de enige oplossing zijn.
Regen
Wanneer dakgoten beginnen lekken, kan het regenwater vrij over de muren lopen, en eventueel via de spouwen ook de binnenmuren aantasten. Dergelijke problemen zijn zeer simpel te voorkomen en op te lossen. Om ze te voorkomen, kan je best minstens één keer per jaar uw dakgoten uitkuisen. Zo zie je direct waar er problemen zijn, en voorkom je aantasting door de ophoping van vuil in de dakgoten. Zit je toch ergens met een klein scheurtje, dan kan je dat meestal zelf oplossen. Zie ons artikel Hoe kleine scheurtjes of gaten stoppen in een dakgoot? Ernstige beschadigingen laat je best door een gespecialiseerd vakman herstellen.
Condensatie of woonvocht
Door slechte ventilatie en slechte gewoonten van de bewoners kan er veel oppervlaktecondensatie ontstaan. Lees hierover het artikel Praktische Tips voor het Verluchten van de Woning.
Lekken in leidingen in de vloer
Tot slot willen we hier nog wijzen op een probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien: lekken in waterleidingen of buizen van centrale verwarming die in de vloer liggen. Het is een probleem waar we zelf ooit mee geconfronteerd zijn geweest. Vooral als het alleen de binnenmuren zijn waar je vochtproblemen hebt, moet je gaan denken aan lekken in de vloer. Lees in ons artikel Schimmel, vocht en condens op muren en plafond, hoe je een lek in de vloer kan aanwijzen als oorzaak van een vochtprobleem.
Bronnen:
Vooral de brochure van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is de leidraad geweest voor deze artikelenreeks. Deze brochure is evenwel geschreven door specialisten, en is daardoor niet altijd erg leesbaar en toegankelijk voor de gewone mens. Daarom hebben we de belangrijkste zaken voor u samengevat, aangevuld met bijkomende informatie van onszelf.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd