Vorige pagina
Schimmel, vocht en condens op muren en plafond
- Startpagina herstellingen en onderhoud
- Schimmel, vocht en condens op muren en plafond
- Hoe krassen verwijderen op de voorruit van je auto?
- Reinigen van vasttapijt
- Hoe kleine scheurtjes in je kelder waterdicht maken?
- Hoe kleine scheurtjes of gaten stoppen in een dakgoot?
- Meubelen boenen zonder inspanning en zonder wrijven.
- Hoe groene aanslag, algen en mos op terras en oprit verwijderen?
Schimmel op muren en plafond vormt een erg vervelend probleem. Grijze, zwarte, roeste of witte vlekken, die bovendien onaangename vieze geuren verspreiden. Vaak zijn schimmels zelfs ronduit ongezond en kunnen ze de ademhalingswegen irriteren en zelfs op langere termijn chronische aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken, evenals allergieën, huidirritaties enz.
Schimmels zijn microscopisch kleine plantjes die in tegenstelling tot bladgroene planten geen licht nodig hebben om te overleven. Gewone planten trekken door middel van licht en fotosynthese energie uit de lucht. Schimmels doen dit niet, maar trekken energie uit dierlijke en plantaardige verbindingen, waarbij ze niet zozeer licht nodig hebben, maar wel een hoge vochtigheidsgraad.
En dat is precies de boosdoener: vocht!
Oorzaken van schimmels
Alle oorzaken van schimmels zijn terug te brengen tot een te hoge vochtigheidsgraad. Dit kan veroorzaakt worden door constructieproblemen in het huis, maar ook door het gedrag van zijn bewoners.
- opstijgend vocht in de muren, vaak een probleem bij oudere, gerenoveerde huizen;
- een kapotte waterleiding in de vloer;
- een kapotte verwarmingsbuis in de vloer;
- een kapotte afvoerbuis in de vloer, bijv. in badkamers;
- slagregen op muren;
- lekkende dakgoten of andere leidingen;
- foute constructie van muren en buitenschrijnwerk, waarbij er geen verluchtingskanalen zijn:
- spouwen die volledig dichtgemaakt zijn:
- te hoge vochtproductie door de mens in badkamers, keukens, wasplaatsen.
Oplossing voor schimmel, vocht en condens
Probeer altijd eerst de oorzaak te achterhalen. Denk ook niet dat er slechts één oorzaak is. Meestal heb je een combinatie van verschillende oorzaken en die moeten één voor één weggewerkt worden. Begin daarom niet met lapmiddelen zoals producten op de muur wrijven, infiltraties met chemische middelen. Neem eerst de oorzaak weg, en ga pas helemaal op het einde over tot chemische middelen om het esthetisch probleem op te lossen.
Mensen zijn van nature geneigd om eerst naar de minst dure oplossingen te zoeken ("ik ga toch niet mijn vloer gaan openbreken zeker", of "weet je wel wat dat kost om al mijn buitenmuren te onderkappen?"). Toch kost het je op het einde meestal veel minder door toch direct de oorzaak aan te pakken.
- de muren (laten) onderkappen om opstijgend vocht tegen te houden;
- ga na of er aan de buitenkant van het huis geen natte plekken zijn als gevolg van lekkende dakgoten, slagregen, lekkende leidingen. Herstel deze;
- zorg voor een goede afzuiging van alle vochtige lucht: reinig regelmatig de dampkap in de keuken, kijk of de dampafvoer aan de buitenkant niet verstopt is (door bijv vogelnesten);
- zorg voor een afvoer van vochtige lucht in de badkamer, direct naar buiten. Er bestaan hiervoor speciale pakketten die je in elke doe-het-zelf zaak kan kopen, met een automatisch ventilatierooster en een aangepaste stille motor;
- zorg voor een goede afvoer van de droogkast direct naar buiten; kijk ook hier of de ventilatie-opening aan de buitenkant niet verstopt zit door pluisjes en vezels die uit de kleren komen. Ga zeker om de zes maanden buiten eens kijken naar de ventilatieopening en verwijder al het afval;
- controleer of er geen lekken zijn in waterleiding of centrale verwarmingsbuizen: zie onze tip achteraan hoe je dat zelf met 100% precisie kan controleren! Laat deze zonodig herstellen. Dit gaat onvermijdelijk veel kosten doordat je misschien vloeren moet gaan openbreken;
- zorg ervoor dat de spouwen weer verlucht worden indien de spouwopeningen aan de buitenkant verstopt of dichtgeplakt zijn door voegsel.
Gouden tips: hoe kan je zelf controleren of er een lek zit in een waterleiding of verwarmingsbuis?
Als je vochtige binnenmuren hebt, terwijl de buitenmuren geen enkel probleem vertonen, kan je gerust gaan denken in de richting van een kapotte (warm)waterleiding. Wanneer de warmwaterleiding in de vloer ligt, dan moet die volgens de regels van het goed vakmanschap worden geïnstalleerd. Vaak wordt de fout gemaakt om één lange hoofdleiding door het huis te laten lopen met vertakkingen naar de verschillende warmwaterkranen. Door de warmte van het water en de daaropvolgende afkoeling, gaat die hoofdleiding voortdurend uitzetten en krimpen. Hierdoor kunnen de lasnaden (vooral bij koperen leidingen) barsten, met als gevolg een lekkende leiding.
Je eerste gedachte is om er een vakman bij te halen. Die zal al direct aan komen draven met speciale afluisterapparatuur, camera's enz. Dat gaat je direct handenvol geld kosten.
Je kan nochtans op een zeer simpele manier zelf controleren of uw vochtprobleem voortkomt uit een kapotte waterleiding of een kapotte buis van de centrale verwarming.
1. Waterleiding
- zet 's avonds voor het slapengaan alle kranen in huis goed dicht; schakel eventueel de waterverzachter uit; zorg dat er geen apparaten aan staan die water kunnen verbruiken (wasmachines, vaatwas enz)
- noteer de stand van uw watermeter tot op de liter (laatste cijfer);
- noteer 's morgens vooraleer ook maar één kraan open te zetten opnieuw de stand van de watermeter; hoe langer de periode, hoe zekerder het resultaat;
- indien er een verschil is (een liter verlies heb je rap!) heb je prijs!
Ook de locatie kan je dan zo goed als zeker afleiden aan de plek waar het vocht eerst is ontstaan of het ergst voorkomt.
2. Buizen van de centrale verwarming
De centrale verwarming staat normaal gezien onder een constante druk van zo'n 3 kg. Indien je zeer vaak die druk moet herstellen door toevoeging van water uit de waterleiding, en je ziet nergens een zichtbaar lek, mag je aannemen dat er ergens een lek zit. Let wel: een defect compressievat kan ook de oorzaak zijn van drukverlies. Dus laat een vakman eerst controleren of dit correct werkt.
Vloeren openbreken
Let op! Als je vloeren moet gaan openbreken, kan het zijn dat je door het geklop met klophamers op andere plaatsen dan het oorspronkelijk lek nieuwe lekken maakt. Meestal zal je best gans de waterleiding herleggen, hetzij bovenop de muren, hetzij via kelders of kruipkelders, garage enz.
De brandverzekering
Mensen deinzen vaak terug om vloeren open te breken. Toch dekt iedere degelijke brandverzekering de kosten van vochtproblemen als gevolg lekkende leidingen. Je zit natuurlijk wel met het vuil en het ongemak, maar bekijk het ook eens van de positieve kant: je kan eens een nieuwe chique vloer in de plaats leggen van die lelijke vloer die er nu ligt! En de brandverzekering betaalt!
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd